Zero Waste  5R

Компанія M'Andryk Food поставила за мету слідувати шляхом Zero Waste 5R. Це філософія та громадський рух, який ставить на меті зменшення кількості відходів. Чому 5R? Так вдало склалось, що англійською мовою всі потрібні для Zero Waste слова починаються на R, і їх, як ви вже здогадались, всього 5. Розберемося?

REFUSE. Відмовляємося

Це найголовніше правило Zero Waste. Щоб не викидати мотлох, не треба його купляти. Іншими словами, варто відмовитися від зайвого. Пластмасова іграшка, якій дитина буде радіти не більше трьох хвилин? Дешевий сувенір на касі супермаркету? Чи точно воно вам потрібно?

Принцип REFUSE економить гроші, час на прибирання, простір житла та зберігає планету. Більше жодних емоційних покупок, лише необхідне та раціонально.

REDUCE. Зменшуємо

Друге правило говорить про зменшення споживання товарів, від яких відмовитися складно. Дійсно, без зимової куртки буде нам важкувато. Але чи точно ми не зможемо обійтися без третьої зимової куртки? Те саме стосується, в принципі, будь-якої сфери. Нащо нам 20 гелів для душу з різними ароматами? Посуду для себе, і для гостей? (беріть одразу найгарніший, використовуйте самі та гостям пропонуйте). Скільки всього зайвого накопичуємо просто так, щоб був "асортимент".

REUSE. Повторне використання

Краще принести в офіс власну кружку, ніж постійно юзати одноразові стаканчики. Сорочка вже втратила пристойний вигляд? Добре, гарна з неї вийде ганчірка. Коробку з-під печива можна використати для зберігання ниток та голок. Користь є з кожного "мотлоху", якщо включити фантазію.

RECYCLE. Повторне перероблення

Тут потрібна і ваша свідомість, і бажання. Домовтесь з сусідами, поставте ящик для збору використаних батарейок, пластикових кришок від пляшок. Деякі бренди із задоволенням приймають старий одяг на перероблення, ще й знижку дають. Не забувайте сортувати сміття – то все теж робиться для якісного перероблення.

ROT. Компост

Якщо ви живете у великому місті все життя, запросто можете переплутати слово "компост" зі словом "компот". Мова про органічні відходи: недогризки, кісточки, шкарлупки, залишки м'яса та риби. Все те, що викликає у вас огиду, дуже смакує іншим – тваринкам. Підгодовуйте котів-безхатьків або ж дізнайтесь, чи приймає то все тваринна ферма або зоопарк, що знаходиться недалеко від вас. Не лінуйтесь. Ця фраза стосується всіх 5 пунктів.